During construction of a road,a company completes 50% of the project and spends $250,000.

After completing the other 50% of the road,the grand total comes to $550,000. How much more percen was the cost of the second 50% of the road compared to the first 50%?

Expert Answers

An illustration of the letter 'A' in a speech bubbles

The first 50% of the road is completed in $250,000. After the rest is completed the total amount used is $550,000. This means the second half required 550,000 - 250,000 = $300,000.

The extra amount required for the second half was 300,000 - 250,000 = 50,000.

Or in terms of a percentage of the amount required for the first half is ir 50,000/250,000* 100 = 20%

The second half of the road cost 20% more to construct that the first half.

Approved by eNotes Editorial
An illustration of the letter 'A' in a speech bubbles

The total cost is 550,000

The cost of the first 50% = 250,000

Then the cost of the second 50% = 550,000 - 250,000 = 300,000

Now we need to calculate the difference between both halves.

==> The second half costs 50,000 more than the first half.

Now we need to calculate the percent of the extra cost.

==> 50,000 / 250,000 = 0.2

==> 0.2 * 100 % = 20%

Then the second half costs 20% more than the first half of the project.

See eNotes Ad-Free

Start your 48-hour free trial to get access to more than 30,000 additional guides and more than 350,000 Homework Help questions answered by our experts.

Get 48 Hours Free Access
Approved by eNotes Editorial