# You run 100 meters in 15 seconds, 400 meters in 1 minute, and 800 meters in 2 minutes. How long will it take you to run 1 kilometer if you continue running at the same speed? (Hint: 1 kilometer...

You run 100 meters in 15 seconds, 400 meters in 1 minute, and 800 meters in 2 minutes.

How long will it take you to run 1 kilometer if you continue running at the same speed? (Hint: 1 kilometer equals 1000 meters)

### 7 Answers |Add Yours

melony82 | High School Teacher | (Level 1) Associate Educator

Posted on

The rate this individual is running is 100m per 15 seconds (distance/time).  So, in order to run 1,000m, or 1 kilometer, it would take 150 seconds (15seconds x 10).  150 seconds is equal to 2.5 minutes (150 seconds divided by 60 seconds).

tonys538 | Student, Undergraduate | (Level 1) Valedictorian

Posted on

The time taken to run 100 m is 15 seconds. To run 400 m the person needs 1 minute which is 4*15 = 60 s. To run 800 m, 1*2 = 2 minutes is required.

In all the three cases the speed of the person does not change; it is constant at 400/60 = 20/3 m/s.

The time required to run 1 km is `1000/(20/3)` = 150 seconds.

givingiswinning | Student, Grade 10 | (Level 1) Valedictorian

Posted on

100/15 = 1000/x

15,000 = 100x

x = 150 seconds = 2.5 minutes.

rachellopez | Student, Grade 12 | (Level 1) Valedictorian

Posted on

For this problem, all you need to do is set up a ratio and cross multiply. You know that the average time is 100 meter for 15 seconds and that 1000 meters takes x amount of seconds.

100/15 = 1000/x

1000(15) = 100x

15,000 = 100x

x = 150 seconds

150 seconds would be equivalent to 2.5 minutes.

atyourservice | Student, Grade 11 | (Level 3) Valedictorian

Posted on

100 meters  = 15secs
1km  = 1000 meters     100 meters got into 1000 meters 10 times so just multiply the 15 secs by 10

15 x 10 = 150 secs

60 secs = 1 min

150/60 = 2.5
so 2 minutes and 30 seconds

revolution | College Teacher | (Level 1) Valedictorian

Posted on

15 seconds = 100m

You know that 1km equals 1000m

so, 15*10 seconds= 1000m

150 seconds = 1000 metres

Change the seconds to minutes, which is 150/60= 2.5 minutes

I will take 2.5 min to run 1km (1000m) if continuing at same speed of 400m/min

vedhajothi | Student, Undergraduate | eNotes Newbie

Posted on

it requires 2 minutes to complete 800 m. then an another 30 seconds to finish off 200 m. so 2 min 30 seconds will be required to finish off 1km.

We’ve answered 319,195 questions. We can answer yours, too.