T-shirts cost $10 each, shorts cost $15 each. If you have $90 to buy  8 T-shirts and shorts, how many of each can you buy?

Expert Answers
hala718 eNotes educator| Certified Educator

The T shirt costs CT = $ 10

The short costs  CS = $ 15

The total number you're going to buy = number of Tshirts (T) + number of shorts (S) =8

==> T + S =8......(1)

The total cost should be 90 dollars

==> T* 10 + S * 15 = 90 ......(2)

Now substitute with T = 8-S  from (1):

 ==> (8-S)10 + 15*S = 90

==> 80 +5*S = 90

==> 5*S = 10

==> S = 2

==> T = 8-S = 8-2 = 6

Then you can buy 2 shirts and 6 shorts

To check:

The cost of the Tshirts: 6*10 = $ 60

The cost of the shorst: 2* 15= $ 30

The total is $ 90.

 

pohnpei397 eNotes educator| Certified Educator

The answer to this is 2 shirts and 6 shorts.  Here is how you find this answer.

Let T be the number of t-shirts and S be the number of shorts.  There are 2 equations we can set up at the start.

T + S =8

10T + 15S = 90

So we find for T

T = 8 - S

And we substitute that in

10 (8 - S) + 15S= 90

80 - 10S + 15S = 90

5S = 10

S = 2

So we can buy 2 shorts, in which case we can buy 6 T-shirts.

krishna-agrawala | Student

Given

Cost of each T-Shirt = $10

Cost of each shorts = $15

Total amount spent = $90

Total numbers of T-shirts and shorts purchased = 8

Let:

x = Number of T shirts purchased

y = Number of shorts purchased

Then as per the conditions stated in the question:

x + y = 8   ...   (1)

10x + 15y = 90   ... ..(2)

Multiplying equation (1) by 10 we get:

10x + 10 y = 80   ...   (3)

Subtracting equation (3) from equation (2):

10x - 10x + 15y - 10y = 90 - 80

5y = 10

y = 10/5 = 2

Substituting this value of y in equation (1):

x + 2 = 8

x = 8 - 2 = 6

Answer:

I can buy 6 T-shirts and 2 shorts.

neela | Student

 T shirt  price is $10 and short price is 15. You have $90 dollars. The diffrent way the purchase  could be done is :

T shirt....... 08    07    06    05     04     03    02   01    00

shorts....... 00    01    02    02     03     04    04    05    06

Cost..........80    85    90    80     85    90     80    85    90

Amt left.....10    05    00    10      05    00     10   05    00