At a supermarket a worker is paid $10 per hour for 8 hours a day. The pay is increased by 25% for hours more than 40 per week and by 50% for hours more than 60 per week. If Jane works 12 hours a...

At a supermarket a worker is paid $10 per hour for 8 hours a day. The pay is increased by 25% for hours more than 40 per week and by 50% for hours more than 60 per week. If Jane works 12 hours a day for 6 days how much is she paid

2 Answers | Add Yours

justaguide's profile pic

justaguide | College Teacher | (Level 2) Distinguished Educator

Posted on

The hourly rate for work at the supermarket is $10 for 8 hours a day. If a worker works for more than 40 hours a week, the hourly pay is increased by 25% and it is further increased by 50% of the base rate for hours worked in excess of 60 per week.

Jane worked 12 hours a day for 6 days of the week. The total number of hours that she worked for is 12*6 = 72. For 40 hours of her work she is paid 10*40 = 400; for the next 20 hours she is paid 12% more than the base rate, this is 1.25*10*20 =  250 and for the rest she is paid 50% greater than the base rate or 10*1.5*12 = 180

The total amount earned by Jane in the week is $830.

aszerdi's profile pic

aszerdi | Student, Undergraduate | (Level 1) Valedictorian

Posted on

If Jane worked for 12 hours a day for 6 days, she worked for 72 hours.

For the first 40 hours she is paid $10 an hour: 40 * 10 = $400

10 + (10 * .25) = $12.5 will be Jane's pay for every hour more than forty hours but less than 60 hours. Jane has worked 20 of these hours: 20 * $12.5 = $250

10 + (10 * .5)= $15 will be Jane's pay for the twelve remaining hours she worked: 15 * 12 = $180

Her total earnings are: 180 + 250 + 400 = $830

We’ve answered 318,969 questions. We can answer yours, too.

Ask a question