Mrs. Carter decides to buy a computer system for her son. She spends 1,500 dollars for a computer and LCD monitor, 650 dollars for a colour printer, and 250 dollars for an extdrnal hard.drive. What...

Mrs. Carter decides to buy a computer system for her son. She spends 1,500 dollars for a computer and LCD monitor, 650 dollars for a colour printer, and 250 dollars for an extdrnal hard.drive. What would be the total cost of the system if the cost of the computer and monitor cost 10% morre?

Asked on by kimmiek

4 Answers | Add Yours

gsarora17's profile pic

gsarora17 | (Level 2) Associate Educator

Posted on

Cost of computer and monitor = $1500

Cost of printer = $650

Cost of external Hard Drive = $250

Therefore , Total cost of the system = $1500+$650+$250

                                                   = $2400

Now , there is an 10% increase in the cost of computer and monitor.

Increase in the cost of computer and monitor = $1500*10/100

                                                                 = $150

Hence , the revised cost of computer and monitor = $1500+$150

                                                                       = $1650

Total cost of the system with the increase in cost of computer and monitor = $1650+$650+$250

= $2550

    

steveschoen's profile pic

steveschoen | College Teacher | (Level 1) Associate Educator

Posted on

Assuming that Mrs. Carter spent $1500 for both the computer and monitor together (as oppose to $1500 for the computer and $1500 for the monitor), if the computer and monitor cost 10% more, 10% of $1500 is $150.  So, the computer and monitor would cost $1650.  For the entire system, we would add all the parts together:

$1650 + $650 + $250 = $2550

Following a similar process if the computer cost $1500 and the monitor cost $1500, then each would cost $1650.  Adding all the parts together:

$1650 + $1650 + $650 + $250 = $4200

ms-alonso's profile pic

ms-alonso | Elementary School Teacher | (Level 1) Adjunct Educator

Posted on

Mrs. Carter decides to buy a computer system for her son. She spends 1,500 dollars for a computer and LCD monitor, 650 dollars for a color printer, and 250 dollars for an external hard drive. What would be the total cost of the system if the cost of the computer and monitor cost 10% more?

First identify the key points in the question. 

$1,500 on computer & LCD monitor

$650 on color printer

$250 on external hard drive

10% increase on $1,500 Computer & Monitor [1500 x 0.10 = $150]

$1,500 + $650 + $250 + $150 = $2,550

peter2929's profile pic

peter2929 | (Level 1) Adjunct Educator

Posted on

Here are the math word problem facts:

Mrs. Carter spent...

$1500 for the computer and monitor

$650 for the color printer

$250 for the external hard drive

total cost:  $1500 + $650 +$250 =  $2400

Then the math word problem wants to know...

What is the total cost if Mrs. Carter spends 10% more for the computer and monitor?

So, to find that out this new cost for the entire system we need first find out the changed cost of the computer and monitor.   

To do this we multiply the original cost of the computer and monitor ($1500) by 10% and add this amount to the the original cost of $1500. 

The math would look like this, 

$1500 multiplied by 10% (or .10) = $150.  Now we add the $150 and $1500 to get the new cost for computer and monitor of $1650.

$1650 [for the computer and monitor plus 10%]

$650 [for the color printer]

$250 [for the external hard drive]

total cost:  $1650 + $650 +$250 =  $2550

We’ve answered 318,911 questions. We can answer yours, too.

Ask a question