# If 1 year is equal to 365 days, how many seconds are there in a year.

Tushar Chandra | Certified Educator

calendarEducator since 2010

starTop subjects are Math, Science, and Business

1 year consists of 365 days. 1 day has 24 hours, each hour has 60 minutes and each minute has 60 seconds.

This gives the number of seconds in an hour as 60*60 = 3600 and the number of seconds in a day as 24*3600 = 86400

The number of seconds in 365 days is 86400*365 = 31536000 seconds.

There are 31536000 seconds in a year.

check Approved by eNotes Editorial

masterkak | Student

Question: How many seconds are in a year?

Solution: Facts : Generally a year consists of 365 or 366 ( for a leap year)

Day consists of 24 hrs and each hour has 60 minutes in which each minute is further sub divided into 60 seconds

For a Non-leap year: Number of days = 365

Number of hours in a year = 365*24 = 8760

Number of minutes in a year = 365*24*60 = 525,600

Number of seconds in a year = 365*24*60*60 = 31,536,000

For a leap year: Number of days = 366

Number of hours in a year = 366*24 = 8,784

Number of minutes in a year = 366*24*60 = 527,040

Number of seconds in a year = 366*24*60*60 = 31,622,400

Conclusion: In a year we have 31.536 Million seconds for non Leap year and 31.6224 Million seconds fro a Leap year

csowers | Student

1 year = 365 days = 31,536,000 (365 days x 86,400 seconds per day)

1 day = 24 hours = 86,400 seconds (24 hours x 3600 seconds per hour)

1 hour = 60 minutes = 3600 seconds (60 minutes x 60 seconds per minute)

1 minute = 60 seconds

sirdavidcores1 | Student

31 556 926 seconds

kavthuv | Student

Thankyou so much

heba1986 | Student

1 year=365 day

the day=24 hour

the hour=60 minutes

and the minute=60 seconds

=> the number of seconds in year is

365*24*60*60=31536000 seconds