I'll address parts C and E, since you identified those as the wrong answers;
Part C: The total markdown
- The question told us that "the final ten pairs will be marked down by 26%". We are assuming that this 26% applies to the $36 sale price, not the original $25 price that the store bought them for, because this would mean they lose money.
- 100% - 26% =74%
- 36.00 x .76 = 26.64, the sale price.
- The difference is 36 - 26.64 = 9.36
So perhaps your teacher meant something different - like the total markdown for all ten pairs? This would be 10 x 9.36 = $93.60.
You should probably ask your teacher to explain what they wanted you to do here, because $9.36 looks like the right answer to me.
Part E: The effective markup rate
- The effective markup rate is going to be a combination of the $36 price and the discount price, compared to the original cost of the boots.
- (20 x 36) + (10 x 26.64) = 986.40
- (986.4 / (25x30)) = 1.3152 x 100 = 131.52% of the original cost.
- This is a 31.52% markup, averaged between the $36 price applied to the original sale, and the $26.64 price applied to the discount.
Again, 31.52 appears to be the correct answer. I'm not sure that your teacher is fully explaining what they expect to be done with these two answers. If you have any information please clarify and I'll try to assist.
See eNotes Ad-Free
Start your 48-hour free trial to get access to more than 30,000 additional guides and more than 350,000 Homework Help questions answered by our experts.
Already a member? Log in here.