The CEO Of McDonald's Don Johnson, was paid 13.8 million in 2012. How many $3.50 burgers could Mr. Johnson purchase with his yearly pay? Assuming that one eats a burger for every meal and that one...

The CEO Of McDonald's Don Johnson, was paid 13.8 million in 2012. How many $3.50 burgers could Mr. Johnson purchase with his yearly pay? Assuming that one eats a burger for every meal and that one eats three meals everyday, how long would it take to eat that many burgers? 2.based on his yearly salary how much money does CEO Johnson earn every second?

Asked on by coolkidlo

2 Answers | Add Yours

flbyrne's profile pic

flbyrne | (Level 3) Assistant Educator

Posted on

To determine how many burgers Mr. Johnson can purchase with his yearly pay, divide the yearly pay of $13,800,000 by the cost of each burger:

`($13,800,000)/(($3.5)/(b))=3,942,857` burgers

Thus he can purchase 3,942,857 burgers.

If one eats 3 burgers/day, the number of days that it would take to eat `3,942,857` burgers can be determined by dividing:

`(3,942,857)/3=1,314,285.67` days

Round to the nearest unit and divide 1,314,286 days by 365 days/year to determine how many years it would take.

`(1,314,285.67)/365=3601` years

Thus it would take someone 3600 years to eat `1,314,285.67`burgers. Nobody could live that long to eat so many burgers in a lifetime!

The number of seconds in a year can be calculated as follows:

`(365)(days)/(year)*(24)(hours)/(day)*(60)(min)/(hour)*(60)(sec)/(min)=31,536,000(sec)`

Compute earnings per second by dividing total earnings per year by number of seconds in a year.

`($13,800,000)/(31,536,000)=$0.437/(second)`

Therefore the amount he earns per second is 44 cents, which is equal to $1575/hour.

Zaca's profile pic

Zaca | Student, Undergraduate | (Level 1) Salutatorian

Posted on

To find the number of burgers, divide 13.8 million by the cost of the burger:

`(13,800,000)/3.50 = 3942857`

So, 3942857 burgers.


We then divide the number of burgers by three meals per day, to find out how many days this amount of burgers will last.

`3942857/3 =1314285 days`

(That's equivalent to more than 3500 years!)

To find out the CEO's money-earned per second, let's see how many seconds are in a year and then divide the money earned by that number. (Note: assuming non-leap year)

365 days x 24 hours per day x 60 hours per minute x 60 seconds per hour = 31536000 seconds in a year

13.8 million divided by 31536000 seconds = approximately 44 cents ( or $0.44) 

We’ve answered 318,967 questions. We can answer yours, too.

Ask a question