A car travels at 55 mph for 24 min. Then travels at 75 mph for 135 min. Find the total distance the car traveled.

3 Answers | Add Yours

justaguide's profile pic

justaguide | College Teacher | (Level 2) Distinguished Educator

Posted on

The car travels at 55 mph for 24 min. The distance traveled is 55*(24/60) miles.

It then travels at 75 mph for 135 min. The distance traveled is 75*(135/60) miles.

The total distance traveled by the car is 55*(24/60) + 75*(135/60)

=> 1320/60 + 10125/60

=> 190.75

The car travels 190.75 miles.

hala718's profile pic

hala718 | High School Teacher | (Level 1) Educator Emeritus

Posted on

Let the first speed be S1 = 55 mph and the time is T1 = 24 min.

The second speed is S2= 135 and the time is T2 = 135 min.

We need to find the total distance .

Let the total diostance be D = D1 + D2

Let us calculate.

First we will need to convert the time to hours since we are given the speed in hours.

==> T1 = 24 min = 24*1/60 hour = 0.4 hour.

==> T1 = 0.4

==> T2 = 135 min = 135*1/60 hour = 2.25 hour.

==> T2 = 2.25

Now we will calculate the distance.

==> D1 = S1*T1 = 55* 0.4 = 22 miles.

==> D2 = S2*T2 = 75*2.25 = 168.75 miles

==> D = 22 + 168.75 = 190.75 miles.

Then the total distance is 190.75 miles.

tonys538's profile pic

tonys538 | Student, Undergraduate | (Level 1) Valedictorian

Posted on

The distance traveled by a vehicle moving at m mph in t hours is equal to D = m*t.

When a car travels at 55 mph for 24 min, the distance traveled is 55*(24/60) = 22 miles. The distance it travels in 135 minutes at 75 mph is 75*(135/60) = 168.75 miles.

The total distance traveled by the car is 190.75 miles.

We’ve answered 318,989 questions. We can answer yours, too.

Ask a question