Homework Help

If you were creating a 15 question test for the book Monster, what would be some good...

user profile pic

cooldude321 | Student, Grade 9 | eNotes Newbie

Posted March 18, 2012 at 6:34 AM via web

dislike 1 like

If you were creating a 15 question test for the book Monster, what would be some good questions and answers to the questions?

*No yes/no questions please.

*Include as many questions as you can please!

 

Thank you so much.

1 Answer | Add Yours

user profile pic

literaturenerd | High School Teacher | (Level 2) Educator Emeritus

Posted July 11, 2012 at 11:09 PM (Answer #1)

dislike 1 like

Walter Dean Myers novel Monster tells Steve Harmon's story regarding his being charged with murder. While the jury finds him not guilty, the story can leave readers feeling confused as to the truth behind if he was really involved in the robbery/murder or not.

As for questions one could ask for the novel, here are a few suggestions.

1. Is Steve Harmon guilty of murder? (Answer: No. Steve is not found guilty of murder, but his own story can leave readers confused as to the truth behind his involvement in the robbery.)

2. Do the guards and court officials treat Steve well? (Answer: No. The guards and court officials do not treat Steve well. In fact, the court stenographer actually states that she hopes the case will last a while so that she can make more money. The guards also taunt the boys/men on trial by betting on their guilt.)

3. Does Steve Harmon's lawyer trust in his innocence? (Answer: No. Steve's lawyer only states that her idea of winning is keeping Steve alive. Also, she pulls away from him after the trial is over.)

4. Does Steve use the memories of his relationship with his brother to stay positive in jail? (Answer: Yes. Steve uses the memory of him and his brother talking about superheros to stay positive.)

5. Is King found guilty? (Answer: Yes. King is found guilty of murder.)

6. Are the "opening credits" used correctly in their effort to tie Steve's story allude Star Wars? (Answer: Yes. The use of the scrolling in the penning of the novel properly alludes to the Star Wars opening credits. This allows readers to engage with the story based upon prior knowledge of the movie's credits (for those with knowledge of the movie.)

7. Does Steve show previous criminal behavior which may lead reader to believe he may be guilty? (Answer: Yes. The fact that he ran after throwing the rock and his inclusion in the conversation about a possible robbery could show his tendency to be involved with criminal behavior.)

8. Is there a point in the novel where Steve admits to being at the robbery/murder scene? (Answer: Yes. At one point in the novel, Steve admits that he was at the scene of the crime. Later, he denies he was there.)

9. Does Steve's father trust him? (Answer: No. Steve's father does not trust him. After the trial, Steve's father fails to look at him in the same way he had prior to Steve's arrest.)

10. Does Steve's mother support Steve? (Answer: Yes. Steve's mother does support her son. After his arrest, she runs after the police car taking Steve away. Also, her reaction to the verdict shows her support in her son.)

11. Is Steve guilty? (Answer: Yes/No. Some readers may think that Steve is guilty based upon the contradictory information he provides over the course of the text. Others may simply trust in the verdict.)

12. Are Steve's associates trustworthy? (Answer: No. All of the witnesses for the defense (except Steve's teacher) are hardened criminals.)

13. Does Steve's lawyer do her job well? (Answer: Yes. She is able to get Steve a not guilty verdict.)

14. Does the author create a realistic novel? (Answer: Yes/No. Some may think that the novel follows a very realistic path. Others may believe that the novel is not realistic based upon the outcome.)

15. Is Steve able to tell the story "as it actually happened?" (Answer: No. Steve was not at the robbery (supposedly). Therefore, he would not be able to tell the whole truth. The story is only from his perspective; therefore, things are missing.)

Sources:

Join to answer this question

Join a community of thousands of dedicated teachers and students.

Join eNotes