# Two trains pass going in opposite directions. The first is going 60 m.p.h. and a man is walking toward the rear of the train at 5 m.p.h. The second train, going in the oppsosite direction, is...

Two trains pass going in opposite directions. The first is going 60 m.p.h. and a man is walking toward the rear of the train at 5 m.p.h. The second train, going in the oppsosite direction, is traceling at 80 m.p.h., and a women is walking toward the rear of her train at 8 m.p.h. from the point of view of the women, the man in the first train is moving at the rate of_____m.p.h.

Asked on by funkareem

### 2 Answers |Add Yours

tiburtius | High School Teacher | (Level 2) Educator

Posted on

The first train is moving at 60mph but since the man in it is moving at 5mph in opposite direction he is actually moving at 60-5=55mph.

Similarly the woman is moving at 80-8=72mph.

So from woman's perspective man is moving at 55+72=127mph.

tonys538 | Student, Undergraduate | (Level 1) Valedictorian

Posted on

The two trains pass each other going in opposite directions. The man in one of the trains that is moving at 60 mph is walking towards the rear at 5 mph. The net speed of the man with respect to the track is 5 less than 60 or 55 mph.

Similarly, a woman in another train is walking towards the rear of the train at 8 mph and the train is moving at 80 mph. With respect to the track, her speed is 80 - 8 = 72 mph.

As the man and the woman are moving in opposite directions, the speed of the man with reference to the woman is the sum of their speed with respect to the track. This gives the required speed as 55 + 72 = 127 mph.

We’ve answered 317,675 questions. We can answer yours, too.