Homework Help

# a train leaves the station at noon. the train is 180 miles from its destination at...

quddoos | Valedictorian

Posted August 30, 2013 at 11:14 AM via web

dislike 1 like

a train leaves the station at noon. the train is 180 miles from its destination at 12:45.p.m at 90 miles from its destination at 2:15 p.m.

A) how far is the station fromm the destination?

B) at what time will the train each the destination?

can you show me the calcultion.

Tagged with algebra, math

llltkl | College Teacher | Valedictorian

Posted August 30, 2013 at 11:50 AM (Answer #1)

dislike 1 like

At 12:45 p.m the train is 180 miles from the destination.

At 2:15 p.m the train is 90 miles from the destination

So, the time period between 12:45 p.m to 2:15 p.m = 1.5 hours

In 1.5 hours train has covered (180-90)=90 miles
So, in 1 hour it can cover (90/1.5)= 60 miles
So, speed of the train= 60 mph

A) From noon to 12:45 p.m = 45 minutes

In 45 minutes at 60 mph it would have covered 45 miles

Therefore, the distance between the station and the destination

=(45 +180) miles = 225 miles

B) At 2:15 p.m the train is 90 miles away from the destination

Speed of the train=60 mph

Time taken by the train to cover this distance=90/60=1.5 hrs.

Therefore, the train will reach the destination at (2:15+1:30)p.m

=3:45 p.m

### Join to answer this question

Join a community of thousands of dedicated teachers and students.