Homework Help

A student has to pay back $120 per month for 15 years for a student loan of $12000....

user profile pic

timw996 | Student, Grade 10 | (Level 1) Salutatorian

Posted September 6, 2013 at 2:48 PM via web

dislike 1 like

A student has to pay back $120 per month for 15 years for a student loan of $12000. What is the rate of interest being charged.

3 Answers | Add Yours

Top Answer

user profile pic

justaguide | College Teacher | (Level 2) Distinguished Educator

Posted September 6, 2013 at 5:14 PM (Answer #2)

dislike 1 like

When a student loan of $12000 is taken, the repayment is in the form of monthly installments of $120 for 15 years.

Let the applicable interest rate be x. The sum of all the installments of $120 discounted at x% is equal to 12000. This gives:

`120 + 120/(1 + x) + 120/(1+x)^2 +... 120/(1+x)^179 = 12000`

`120 + 120/(1 + x) + 120/(1+x)^2 +... 120/(1+x)^179` is a sum of terms of a geometric series. The first term of the series is 120 and the common ratio is `1/(1+x)` . The sum of 180 terms is:

` 120*(1 - 1/(1+x)^180)/(1 - 1/(1+x)) = 12000`

=> `(1 - 1/(1+x)^180)/(1 - 1/(1+x)) = 100`

Use the goal seeker option in excel to determine the value the value of x that satisfies the given relation.

The value of x obtained is 0.007404

This is a monthly rate of interest. The annual rate of interest is `(1+0.007404)^12 - 1` = 0.0925

= 9.25%

The required rate of interest is approximately 9.25%

user profile pic

durbanville | High School Teacher | (Level 1) Educator Emeritus

Posted September 6, 2013 at 4:39 PM (Answer #1)

dislike 0 like

The student pays $120 per month for 15 years which is 180 months = $21 600

Note that we divide by 15 years to get an annual interest rate and multiply by 100 to get a percentage. 

Ans:

The interest rate is approximately 12% on a loan of     $12 000 for 15 years with a repayment of $120 pm.

user profile pic

atyourservice | Student, Grade 10 | (Level 3) Valedictorian

Posted May 17, 2014 at 9:03 PM (Answer #3)

dislike 0 like

$120 per month for 15 years for a student loan of $12000. 

15 x 12 months = 180 months

$120 x 180 months = $21, 600

$21,600-$12000= $9600

you end up paying $9600 more than the amount you borrowed.

$ 9600 / 15 years = $640 per year extra

12000 / 640 = 18.75%

18.75% - 10% = 8.75%

the interest rate is 8.75

Join to answer this question

Join a community of thousands of dedicated teachers and students.

Join eNotes