- Download PDF
How many strawberries and ice cubes will Monet buy in the following case:
Monet is a first year graduate student and he receives a weekly salary from his teaching assistant job on campus. His stress–release activity is to make strawberry smoothies. Therefore he spends all his weekly salary for buying strawberries and ice. In order to make a perfect smoothie, he needs to put 10 strawberries and 5 cubes of ice per cup of smoothie. The price of a strawberry is $0.5 and the price of a cube of ice is $0.2. His weekly salary is $10.
3 Answers | Add Yours
Monet is a first year graduate student and he receives a weekly salary from his teaching assistant job on campus.
His stress–release activity is to make strawberry smoothies for which he spends his weekly salary of $10. In order to make a perfect smoothie, he needs to put 10 strawberries and 5 cubes of ice per cup of smoothie. The price of a strawberry is $0.5 and the price of a cube of ice is $0.2.
The price of strawberries to make one smoothie is $5 and the price of ice cubes is $1. For $10 he can buy `10/6` smoothies. These contain `10/6*10` = `100/6` strawberries and `10/6*5` = `50/6` cubes of ice.
As the strawberries and ice cubes can only be bought in whole numbers, he buys 16 strawberries and 8 cubes of ice.
(All amounts in $)
Price of one strawberry = 0.5
Price of one ice cube = 0.2
Price of cost of one smoothie = 0.5*10+0.2*5 = 6
Weekly sallary =10
So only one perfect smoothie can be made consuming $6 (2 will require $12 which is not possible) and will be left with $4.
This amount can be consumed in different ways but to maintain the closest ratio of 2:1 for strawberries and ice cubes, the closest will be $1.2 for one set of 2 strawberries and 1 ice cube.
3 such sets consisting of 6 strawberies and 3 ice cubes can be bought for $3.6 leaving $0.4 that will buy 2 ice cubes to consume the whole amount of $10.
So all he can buy is:
10+6 = 16 strawberries
5+3+2 = 10 ice cubes
But strawberries and ice cubes are perishable items so The best strategy will be to:
buy 10 strawberries and 5 ice cube in week 1, make one smmothie and save $4
buy 20 strawberries and 10 ice cubes in week 2, make two smoothies and save $2
buy 20 strawberiies and 10 ice cubes in week 3, make two smoothies and finish the saving to start all over again.
First, let us calculate the price of two strawberries and an ice cube, since that is the ratio that they must be bought in.
Next, let us divinde ten by 1.2, and take the floor.
10/1.2 = 25/3 = 8 + 1/3 , and since the strawberries and ice cubes must be bought in whole numbers, that is eight sets of one ice cube and two strawberries.
2*8 = 16 strawberries and
1*8 = 8 ice cubes
Thus, he buys sixteen strawberries and 8 ice cubes, and he has $0.40 left too spend on something else. If strawberries and ice cubes were infinetly divisible, he would have bought 16+2/9 strawberries and 8+1/9 ice cubes.
We’ve answered 323,806 questions. We can answer yours, too.Ask a question