Homework Help

JOe goes to the gym to run and swim.  When running he burns 35 calories per minut, and...

user profile pic

mpumpkin | (Level 1) Valedictorian

Posted June 1, 2013 at 11:31 PM via web

dislike 0 like

JOe goes to the gym to run and swim.  When running he burns 35 calories per minut, and when he swims he burns 30 calories per minute. He has burned 730 calories after exercising for a total of 23 min.  How long on each activity?

1 Answer | Add Yours

user profile pic

llltkl | College Teacher | (Level 3) Valedictorian

Posted June 2, 2013 at 12:08 AM (Answer #1)

dislike 1 like

Let Joe runs for x minutes,

and he swims for  (23-x) minutes.

Number of calories burnt in running is 35*x,

And the number of calories burnt in swimming is 30*(23-x).

Joe burns 730 calories in total (running plus swimming).

Therefore,

35x + 30(23-x) = 730

`rArr`  35x + 690 - 30x = 730

`rArr`  5x = (730-690) = 40

`rArr`  x = 40/5 = 8.

So, Joe runs for 8 minutes and swims for (23-8) = 15 minutes.

Join to answer this question

Join a community of thousands of dedicated teachers and students.

Join eNotes