Homework Help

In a group of 100 people, 70 have a DVD player, 60 have a CD player, and 20 have...

user profile pic

shymuskaan | Student | eNoter

Posted October 20, 2011 at 9:49 AM via web

dislike 4 like

In a group of 100 people, 70 have a DVD player, 60 have a CD player, and 20 have neither. How many have both?

16 Answers | Add Yours

user profile pic

prfrbest | Student, Undergraduate | eNoter

Posted October 20, 2011 at 2:15 PM (Answer #1)

dislike 4 like

we have,

universal set' U = 100

let A and B represents the set of people owning dvd and cd player.

then by question,

n(A)=70

n(B)=60

n(U-(AUB)) = 20

if x represents the intersection of A and B, then we have

the formula

n(U)=no(A)+no(B)+n(U-(AUB))+x

or, 100=70-x+60-x+20+x

or, x= 50

 

therefore 50 people have both!!

 

 

user profile pic

hattielee | Student | eNoter

Posted March 15, 2012 at 7:14 PM (Answer #2)

dislike 3 like

50.

The number of people has either DVD player or CD are:

100-20=80. (total number - neither number)

The number of people has only CD are

80-70=10 (either number - has DVD number)

The number of people has both DVD play and CD are

60-10=50 (has CD number - has ONLY CD number)

 

user profile pic

t-rashmi | College Teacher | (Level 3) Assistant Educator

Posted September 6, 2013 at 10:54 AM (Answer #16)

dislike 3 like

Let the set all the people be represented by the universal set U.

Therefore, n(U) = 100

Now, let the set of the people having a DVD player be represented by set D.

Therefore, n(D) = 70

Now, let the set of the people having a CD player be represented by set C.

Therefore, n(C) = 60

Let x people have both CD and DVD players i.e. n(D∩C)=x

Therefore, the number of people who have only DVD players

=n(D)-x

=70-x................[1]

and

the number of people who have only CD players

=n(C)-x

=60-x................[2]

Therefore n(DUC) = (n(D)-x) + n(C)-x + x 

                          = (70-x) +(60-x) + x .............from [1] and [2]

                          = 130-x .............. [3]

The number of people that have neither 

                       = n(U-DUC)

=>          20     = 100 - (130 - x) .......... from [3]

=>          20     = 100 - 130 + x

=>          20     = -30 + x

therefore  x      = 50

Therefore, the number of people who have both DVD player and CD player is 50 .

user profile pic

phuot2128 | Student, Grade 9 | eNotes Newbie

Posted November 23, 2011 at 11:36 AM (Answer #4)

dislike 2 like

well if 60 have cd player and 70 have a dvd player and 20 have neither and there a total of a 100 people then 50 would have both

user profile pic

kykybre | Student, Undergraduate | eNoter

Posted December 24, 2011 at 6:02 AM (Answer #5)

dislike 2 like

70+60+20=150 - 100= 50 therfor 50 have both

user profile pic

barahonacecilia | Student, Grade 9 | eNotes Newbie

Posted April 11, 2012 at 11:08 PM (Answer #6)

dislike 2 like

50 ! (:

 

user profile pic

aknapp363 | Student, Grade 10 | eNoter

Posted May 17, 2012 at 1:50 PM (Answer #7)

dislike 2 like

50.

 

user profile pic

isuwi | Student, Undergraduate | eNoter

Posted May 19, 2012 at 2:00 PM (Answer #8)

dislike 2 like

if u make a venn diagram it would be very easy to find the answer. 

no:of people = 100
no:of people who has none= 20

(100-20=80)

total who has something= 80

no:of people who have only dvd players = 80-60=20

no:of people who have only cd players = 80-70= 10

no:of people who have both dvd player and cd player = 50

(50+10=60 | 50+20=70)

 

user profile pic

crazynitin998 | Student, Grade 10 | Salutatorian

Posted May 25, 2012 at 12:31 PM (Answer #9)

dislike 2 like

70+60+20=150

no. of people=100

no of people who have both = 150 - 100

= 50

hence 50 people have both

user profile pic

clarinet500 | Student | eNoter

Posted June 5, 2012 at 12:47 AM (Answer #10)

dislike 2 like

So, we know that there are 100 total students, and that 70 have DVD players, 60 have CD players, and 20 have niether.  So what we have to do is to add all of them together, and then subtract 100.  That would give us 20+60+70=150.  Then, 150-100=50.  There you have it!  If you have any more questions, feel free to ask.

user profile pic

sethmperrin | Student, Grade 10 | eNotes Newbie

Posted June 7, 2012 at 1:51 AM (Answer #11)

dislike 2 like

50

 

user profile pic

tbray4316 | Elementary School Teacher | eNoter

Posted July 19, 2012 at 4:10 AM (Answer #12)

dislike 2 like

1. Take 100-20 which leaves 80.

This is the amount of people that at least have a DVD/CD player.

If 70 people have a DVD player, then 80-70= 10, so 10 people only have a DVD player.

If 60 people have a CD player, then 60-10=50 which is the number that has both.

user profile pic

sahand79 | High School Teacher | eNoter

Posted August 30, 2012 at 10:19 AM (Answer #13)

dislike 2 like

20 have neither from 100 so we now have 80. 70 + 60 makes 130. 130-80=50. 

user profile pic

w0413860 | Student, Undergraduate | eNoter

Posted October 15, 2012 at 5:08 PM (Answer #14)

dislike 2 like

I am going to explain two different strategies to use when solving this problem:

FIRST STRATEGY: Solve the problem!

The problem told you that 70 poeple have a DVD player, 60 people have a CD player and 20 have neither.  The problem also stated that there are 100 people in the group.

The first thing you want to do is add up all of the people with DVD player, CD players as well as people  who have neither:

70+60+20=150

Now we know that there were 100 people in that group, so in order to find the missing number we have to subtract 100 from 150.

100-150=50!

So there were 50 people who had both.

SECOND STRATEGY:  Checking your work to see if the answer, 50, is correct!

Now we have to go back and check our answer.  First draw a regular venn diagram.

 

Put a heading on each circle (DVD=70 and CD=60)

Then put the number 50 in the space where the circles overlap.

Now subtract 50 from each of the totals (70 and 60) to get the actual amount of students who only had one of each. 

70-50=20

60-50=10

Now add the sums together with the number of people who had neither (20) and the number of people who had both (50)

20+10+20+50=100 people!

Your work was correct and the answer to your problem is 50 people have both a DVD player and a CD player!

 

 

 

user profile pic

nisarg | TA , Kindergarten | Valedictorian

Posted June 19, 2014 at 7:11 PM (Answer #17)

dislike 0 like

In a group of 100 people, 70 have a DVD player, 60 have a CD player, and 20 have neither

so 80 people have a CD or DVD or both

so 70+60=x

70+60=130

130-80 gives you 50 so 50 people have both

user profile pic

peace2u1 | eNotes Newbie

Posted December 28, 2011 at 8:38 AM (Answer #15)

dislike -2 like

Could you all please explain your answers and tell the reasoning behind what you did and why it works in terms that someone of elementary school age could understand.

Join to answer this question

Join a community of thousands of dedicated teachers and students.

Join eNotes