1)$15.95 book, 30% off

2)$30.95 jeans, 20% off

there are 2 questions.

please help me find the **sale price** for each of the following itmes

### 8 Answers | Add Yours

Simply multiply the price by the remaining percentage to be paid. For eample, 15.95 x 70% pr 15.95 x .70 = 11.165.

You would be paying for 80% of the full price in question two, so 30.95 x .8 = 24.76

"off" means that the original price is decreased by that percentage.

1. $15.95-$15.95(.3) = $11.17

2.$30.95-$30.95(.2) = $24.76

Those are are always estimated to the nearest cents.

1. $47.85

2.$6.19

If the question is just to find the sale price after the percentage has been taken off then remember that there are 2 steps to this process first you have to figure out what is the percentage of the original price then subract that from the original price to get the sale price.

I will complete 1 as an example then you should know how to do the second one on your own.

Original price = $15.95

percentage to subtract=30% (30% same as .30)

$15.95 X .30 = 4.79

$15.95 - $4.79 = sale price

sale price = $11.17

15.95 multiplied by .3 = 4.785 (which rounds to 4.79)

Now subtract that from the original number= 15.95-4.79=$11.16

30.95 multiplied by .2= $6.19

Now subtract that from our original price to get the discounted price = $30.95 - $6.19= $24.76

1)The original price is 100% and there is a discount of 30% so the discounted price is 70%

sale price= 70% of 15.95= **$11.165**

2) sale price of jeans = (100-20)% of $30.95= **$24.76**

1)$15.95 book, 30% off

15.95 x .3 = $4.78

15.95 - 4.78 = **$11.17**

2)$30.95 jeans, 20% off

30.95 x .2 = $6.19

30.95 - 6.19 = **$24.76**

15.95 x .3 = $4.78

15.95 - 4.78 = $11.17

30.95 x .2 = $6.19

30.95 - 6.19 = $24.76

### Join to answer this question

Join a community of thousands of dedicated teachers and students.

Join eNotes